Saturday, 4 April 2015

PENYIMPANAN BAHAN2 BASAH





Hai korang :)
How are you today? 
Temperature very hot today right? :)
Today is what others called? Gerhana Bulan bakal berlaku?
Gerhana Bulan which our bumi berada di antara bulan dan matahari
Then bumi berada dalam fasa kegelapan di ketika itu kan? :)
Semoga dengan kejadian tersebut kita lebih mengagumi kejadian dari Allah S.W.T Tuhan Semesta 'Alam :)



K intro je tu :)
Sebenarnye nak cite kaedah pengstoran bahan2 basah seperti ikan,ayam dan sebagainya :)
Untuk ayam,ikan haku bila balik je dari pasar malam
*Kalau haku beli kat pasar malam la kan :)
Balik je rumah haku letak semua bahan2 dapur kat dapur dulu
Pastu lepak depan makan dulu ape2 yang di beli kat pasar malam tadi tu :)
Kang tak tenang nak mengemas bahan2 dapur tu ;p
Asyikla teringat2 makanan yang dah di beli tu ;p


burger goreng ayam dengan daging :)
masa melintas 1 gerai tu haku terpandang la sebab tetibe bau wangi jek :)
rupenye burger ni dorang goreng
macam2 idea kan :)
tapi sedap kot
nak beli lagi nanti hahahaha :)




 soya panas dengan tauhufa ke namenye :)
memang antara favourite haku la ni :)


ade lak jual tapai ni
memang favourite haku lagi la kan :p


puding soya warna warni
cube je la rase soya jek :)
sedap la :)



Lepas dah makan tu apelagik terus masuk  dapur kemas2 la kan
kang tak kemas kang hanyir pulak ikan dengan ayam :)
kenapa ikan dengan ayam je? ;p
sebab lain2 haku kurang makan sket ;p
kecuali kalau gi makan kat luar haku bedal je makan semua ha ha ha :)
so untuk ikan dengan ayam tu haku cuci bersih2
pastu haku bahagikan kepada beberapa bahagian
haku letak dalam plastik berapa ekor untuk berapa hari
so bila nak masak haku just amek plastik yang berisi ikan atau ayam yang nak dimasak untuk hari tu je la
tak payahla keluarkan semua sekali kan :)


cenggini :


bekas2 berisi ayam dan ikan yang dah siap dibersihkan dan diasingkan :)
tinggal haku belum pelekat label je lagi
belum gi print out n laminate :)




See ikan dengan ayam yang haku asingkan letak dalam plastik :)
sangat praktikal bila wat camni :)
ingat duduk dapur tak perlu praktikal2 ke??????? ;p
perlu ok untuk memudahkan tugas memasak anda :)




Tadaaaa perkenalkan Grill Chicken Oregano with Fried Long Bean :)
Tak menahan nama menu dia kan heee ;p



Ini lak idea tetibe je datang sebab haku dah takde idea nak masak ape untuk berkuah tetibe je terpandang resepi belakang kotak kiub ayam knorr ;p so terjadilah menu Galangal Tomato Egg Soup haku ni heeee :p
*name menu reka sendiri jek ;p
eh sedap hapeeeeeee apesal haku tak buat selama ini???? ;p
macam masakan hotel2 je ewah :)




ewah terpanjang lak membebel hari ni :)
k lah stop dulu ade keroje sket ;p
daaaaaaa kalau rajin nanti haku sambung taip lagi ye :)
daaaaaa


























































No comments: