Antara azam haku tahun ni ialah nak menyediakan makanan yang sihat dalam pola pemakanan haku dan encik suami :) gitu.....;p
So sebab itu jugakla haku suke tengok rancangan tv yang tajuknya Dapur Sihat oleh Prof Muhaya dengan Dr Hajar tu :)
Memang bagus cara penyediaan makanan sihat oleh beliau :)
Dengan harapan dapatla haku ikut jejak langkah prof dalam pemakanan seharian haku dengan encik suami kan :)
So better haku letak kat sini menu2 sihat yang haku cube nak praktikkan :)
Harap istiqomah la haku ni amin :)
JUS ANTI OKSIDA
2 Batang Lobak Merah
1 Biji Delima
1 Cawan Blueberry
Air
PISANG OAT BAKAR
2 Biji Pisang - lenyek2
Oat
1 Sudu Besar Esen Vanila
Chia Seed
Badam
Flax Seed
* Bakar dalam oven pada suhu 175 Darjah Celcius selama 30 minit
AYAM BAKAR PERAPAN
Bawang Putih
Jintan Putih
Lada Hitam
Daun Rosemary
Olive Oil
Garam Bukit
*Lepas perap tu bakar pada suhu200 darjah celcius selama 55 minit
COLESLOW
Kubis
Kubis Ungu
Yogurt
Bawang Putih
Lemon
Madu
Garam
** Nanti haku masukkan lagi sebab haku menaip ni puun dah jam 4.15 pagi :)
Terjaga pastu takleh tido dah :)
K have a nice day ye :)
Semangat azam baru! :)
Kekal Sihat amin... :)
BAKED FISH WITH ROASTED VEGETABLES
CARROT
CAULIFLOWER
BROCCOLI
IKAN DOWRY
DAUN SUP - BLEND
DAUN BWG - - BLEND
DAUN KETUMBAR - BLEND
BWG BESAR - BLEND
BWG PUTIH - BLEND
PERAHAN LEMON - MAMPU BUANG ASID DARI MAKANAN
1 SUDU BESAR MYK ZAITON - BLEND
GARAM
SERBUK LADA HITAM
PERAP IKAN DENGAN BAHAN BLEND
BALUT IKAN PERAPAN TADI DENGAN ALUMINIUM FOIL
BAKAR 20 MINIT SUHU 180 DARJAH CELCIUS
CARROT
CAULIFLOWER
BROCCOLI
IKAN DOWRY
DAUN SUP - BLEND
DAUN BWG - - BLEND
DAUN KETUMBAR - BLEND
BWG BESAR - BLEND
BWG PUTIH - BLEND
PERAHAN LEMON - MAMPU BUANG ASID DARI MAKANAN
1 SUDU BESAR MYK ZAITON - BLEND
GARAM
SERBUK LADA HITAM
PERAP IKAN DENGAN BAHAN BLEND
BALUT IKAN PERAPAN TADI DENGAN ALUMINIUM FOIL
BAKAR 20 MINIT SUHU 180 DARJAH CELCIUS
No comments:
Post a Comment