Tuesday, 5 January 2016

MENU SIHAT SARAPAN PAGI



Antara azam haku tahun ni ialah nak menyediakan makanan yang sihat dalam pola pemakanan haku dan encik suami :) gitu.....;p

So sebab itu jugakla haku suke tengok rancangan tv yang tajuknya Dapur Sihat oleh Prof Muhaya dengan Dr Hajar tu :)
Memang bagus cara penyediaan makanan sihat oleh beliau :)
Dengan harapan dapatla haku ikut jejak langkah prof dalam pemakanan seharian haku dengan encik suami kan :)

So better haku letak kat sini menu2 sihat yang haku cube nak praktikkan :)
Harap istiqomah la haku ni amin :)


*google





*google




*google




*google




*google


*google



*google



*google













JUS ANTI OKSIDA

2 Batang Lobak Merah
1 Biji Delima
1 Cawan Blueberry
Air



PISANG OAT BAKAR

2 Biji Pisang - lenyek2
Oat
1 Sudu Besar Esen Vanila
Chia Seed
Badam
Flax Seed

* Bakar dalam oven pada suhu 175 Darjah Celcius selama 30 minit




AYAM BAKAR PERAPAN


Bawang Putih
Jintan Putih
Lada Hitam
Daun Rosemary
Olive Oil
Garam Bukit

*Lepas perap tu bakar pada suhu200 darjah celcius selama 55 minit

COLESLOW

Kubis
Kubis Ungu
Yogurt
Bawang Putih
Lemon
Madu
Garam


** Nanti haku masukkan lagi sebab haku menaip ni puun dah jam 4.15 pagi :)
Terjaga pastu takleh tido dah :)
 K have a nice day ye :)
Semangat azam baru! :)
 Kekal Sihat amin... :)




BAKED FISH WITH ROASTED VEGETABLES

CARROT
CAULIFLOWER
BROCCOLI
IKAN DOWRY
DAUN SUP - BLEND
DAUN BWG -  - BLEND
DAUN KETUMBAR - BLEND
BWG BESAR - BLEND
BWG PUTIH - BLEND
PERAHAN LEMON - MAMPU BUANG ASID DARI MAKANAN
1 SUDU BESAR MYK ZAITON - BLEND
GARAM
SERBUK LADA HITAM
PERAP IKAN DENGAN BAHAN BLEND

BALUT IKAN PERAPAN TADI DENGAN ALUMINIUM FOIL
BAKAR 20 MINIT SUHU 180 DARJAH CELCIUS

















No comments: