Hi korang ape khabar hari ni? :)
Haku macam biasa masih lagi berpuasa menemani encik
somi yang gigih menghabiskan puasa ganti beliau :)
Ni pun berpagi2 haku update entri masakan hehe sebab
tak sabar nak kongsikan resepi yang sangat sedap ni dengan korang supaya korang
pun cepat2la cube sebab sedap sangat ha ha :)
Serius haku tak pernah masak menu ni tapi haku pernah
rasa di rumah kampung mak kawan haku kat Langat he he *mesti beliau ade singgah
bace blog haku ni : ‘hai ma..*angkat tgn sket :)
So dek haku rasa macam patut mencubanya so minggu
lepas ade pasar malam maka misi mencari bahan2 nak masak menu yang satu ni pun
bermula
Menu masakkan seperti tajuk entri : Masak Lemak
Cendawan Kukur Petai Ikan Bilis
Bila puasa je maka penuhlah entri2 masakan saje kan
he he bertabahlah ;p
Oklah mari haku kongsi resepi yang sedap ni kat korang
:
Mula2 panaskan minyak N tumis 2 btg serai yang dah
diketuk
Bila agak naik bau serai tu masukkan bahan2 kisar
halus seperti 1 biji bawang besar, 3 ulas bawang putih, 1 inci kunyit hidup,
cili kering dalam 14 biji
Masak sampai agak2 pecah minyak
Kemudian tambah 1 sudu besar tempoyak N kacau2 jap
Masukkan pulak santan dalam 600ml korang agak2 je
sebab haku guna santan pekat je bancuh 1 peket tu dengan air suam2 panas
Pastu masukkan segenggam ikan bilis,cendawan kukur
yang dah direndam dulu bagi kembang N basuh bersih2 dan 3 papan petai ambik isi
je,kacau2 rata
Kemudian masukkan 1 keping asam gelugor,garam,gula
Last sekali masukkan hirisan daun kunyit siap!
Lepas rasa menu ni terus menyesal sebab tak pernah
masak pun hehehe
Lepas tu terus tekad nak selalu buat sebab sedap muahaha :)
Selamat mencuba korang sila la masak sekarang hihihi :)
Pastu haku masak air gula pulak
Masukkan 5,6 biji bunga cengkih dalam air
kemudian tambah 1 sudu perisa rose
Sekian berita hari ni he he :)
No comments:
Post a Comment