Bahan-bahan untuk Kentang Putar :
6 biji kentang yang bersaiz besar.
2 sudu besar mentega
5 sudu besar susu segar
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa.
Cara-cara :
1. Kupaskan kentang dan potong dadu. Rebus kentang sehingga empuk. Bila dah empuk, toskan air. Untuk mudahkan kerja, lenyek kentang dalam keadaan kentang masih panas.
2. Masukkan susu segar dan mentega. Gaul rata. Rasakan dengan garam dan serbuk lada hitam.
Tambahan : Sekiranya ada stok simpanan double cream atau whipping cream dalam peti ais. Boleh juga gunakan salah satu sebagai penambah rasa dalam kentang putar. Sedap. Bertambah lemak. :D
Bahan-bahan :
650 ml air
1 biji bawang Holland - cincang halus
1 batang saderi- cincang halus
3 sudu besar serbuk Pati Ayam/ 1 1/2 kiub Pati Ayam Maggi
4 sudu besar mentega
4 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil serbuk lada hitam
garam secukup rasa
Cara -cara :
Masak air dengan masukkan serbuk pati ayam, daun saderi dan bawang besar. Masak sampai mendidih. Renehkan sebentar dengan api perlahan selama 10 minit. Tapis ke dalam mangkuk.
Dalam periuk yang lain, cairkan mentega dalam api sederhana panas. Biarkan cair. Masukkan tepung gandum sikit demi sedikit. Kacau perlahan sampai tepung tak melekat di periuk. Pastikan api perlahan ya.
Tuangkan air rebusan perlahan-lahan. Sedikit demi sedikit. Kacau sampai kuah menjadi likat.
Masukkan sos tomato dan sos tiram. Kacau sebati.
Masukkan kicap pekat. Tambah kicap sekira mahu kuahnya berwarna gelap.
Masak sehingga pekat. Rasa dahulu sebelum masukkan garam. Sekiranya anda sudah berpuas hati dengan rasa yang sedia ada. Tak perlu tambah garam. Sekiranya mahu masin lebih. Baru tambahkan garam.
Akhir sekali, taburkan serbuk lada hitam. Kacau lagi sampai serbuk lada hitam sebati dengan kuah. Masa ni kalau nak kuah pekat. Kacau lama. Suka kuah cair. Boleh dah tutup api.
resepi Sup Cendawan Ala Pizza :)
Tetibe ade plak masuk potato wedges ni hehehe layankan aje ye ;p...ni lah akibat kalau perut tgh lapar...online resepi aje la tp confirm belum dpt buat lg sebab kene cari bahan2 dia dulu ;p
Cara-cara
1. Cairkan mentega atas api sederhana perlahan.
2. Masukkan tepung, kacau 1 minit.
3. Bubuh garam dan serbuk lada sulah.
4. Perlahan-lahan tuangkan susu.
5. Kacau atas api perlahan hingga sos pekat.
6. Masukkan keju, mustard dan serbuk bawang putih.
7. Kacau selalu hingga keju cair. Jangan sampai mendidih. Angkat. Hidangkan sos bersama kentang dan mayonis.
Akhir sekali, taburkan serbuk lada hitam. Kacau lagi sampai serbuk lada hitam sebati dengan kuah. Masa ni kalau nak kuah pekat. Kacau lama. Suka kuah cair. Boleh dah tutup api.
resepi Sup Cendawan Ala Pizza :)
Bahan-bahan ( 6 org )
- 1 keping dada ayam
- 1500 ml air
- 500 ml susu segar(susu kotak)
- 1 ketul kiub ayam
- 1 tin kecil cendawan butang(dihiris kecil2)
- garam
- secubit ajinomoto
- 1 cawan tepung gandum
Cara-cara
- potong ayam kecil2. masukkan ayam dan air ke dalam periuk. rebus sehingga masak.
- masukkan susu dan kiub ayam. masak guna api yang perlahan. masukkan mushroom.
- masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. tambah perisa, garam dan ajinomoto.Siap utk dihidang. sedap dimakan dgn roti.
Tetibe ade plak masuk potato wedges ni hehehe layankan aje ye ;p...ni lah akibat kalau perut tgh lapar...online resepi aje la tp confirm belum dpt buat lg sebab kene cari bahan2 dia dulu ;p
POTATO WEDGES
- 5 biji kentang saiz XL - potong berbaji
- 2 sudu teh serbuk lada hitam
- 1 sudu teh serbuk cili. Nak pedas, letak lebih ye.
- 2 biji telur
- Tepung ayam goreng cap London. Haha.
- Garam
- Kentang dibersihkan dengan air suam untuk buang kotoran dikulit. setelah bersih, potong berbaji. Kulit kentang tak perlu dibuang.
- Rebus kentang bersama sedikit garam hingga empuk. Setelah empuk, angkat kentang dan toskan.Tunggu hingga agak suam² sedikit.
- Selepas itu, satukan serbuk lada hitam dan serbuk cili di dalam plastik. Masukkan kentang tadi dan goncang² sehingga kedua² serbuk tadi bersalut dengan kentang.
- Kocok telur putih, tak perlu sampai kembang. Masukkan kentang satu demi satu ke dalam telur kemudian salutkan pula dengan tepung sepenuhnya.
- Goreng dengan api perlahan hingga keemasan.
- Hidangkan panas² bersama sos thousand island & mayonis.
Bahan-bahan
2 camb mentega
2 camb tepung gandum
¼ camt garam
Sedikit serbuk lada sulah
1 cawan susu segar
1/3 cawan keju Cheddar, diparut -letak cheesedale + mozarella
½ camt mustard (jenis kering, dlm tin) ~ mustard powder -letak sos mustard Sedikit serbuk bawang putih - tak ada ni
2 camb mentega
2 camb tepung gandum
¼ camt garam
Sedikit serbuk lada sulah
1 cawan susu segar
1/3 cawan keju Cheddar, diparut -letak cheesedale + mozarella
½ camt mustard (jenis kering, dlm tin) ~ mustard powder -letak sos mustard Sedikit serbuk bawang putih - tak ada ni
Cara-cara
1. Cairkan mentega atas api sederhana perlahan.
2. Masukkan tepung, kacau 1 minit.
3. Bubuh garam dan serbuk lada sulah.
4. Perlahan-lahan tuangkan susu.
5. Kacau atas api perlahan hingga sos pekat.
6. Masukkan keju, mustard dan serbuk bawang putih.
7. Kacau selalu hingga keju cair. Jangan sampai mendidih. Angkat. Hidangkan sos bersama kentang dan mayonis.
RESEPI CHURROS
Bahan-bahan :
2 cawan air
2 sudu besar gula
3 cawan tepung
2 biji telur
1 sudu teh garam
2 sudu besar butter/marjerin/minyak masak. Pilihlah yang mana satu.
Cara-cara:
Didihkan air. Kemudian masukkan gula, garam dan butter. Bila dah sebati ketiga-tiga bahan, perlahankan api.
Masukkan tepung dengan cepat. Untuk elakkan tepung berketul. Masukkan tepung secara menabur. Bukan sekaligus. Kemudian kacau sampai sebati. Masa ni nak tutup api pun boleh dah.
Angkat dari dapur. Masukkan telur. Kacau lagi sampai sebati.
Tunggu sejuk sedikit. Kemudian bolehlah terap guna acuan bentuk bintang yang dimasukkan dalam piping.
Kemudian goreng sehingga kuning keemasan.
Angkat dan taburkan dengan gula halus. Boleh juga dimakan dengan nutella.
Sedap.!
Kemudian goreng sehingga kuning keemasan.
Angkat dan taburkan dengan gula halus. Boleh juga dimakan dengan nutella.
Sedap.!
Pesan :
Lebih senang kalau habiskan dulu sesi menekan adunan di atas kertas atau dulang. Bila dah habis baru goreng. Masa saya buat, sambil menekan sambil goreng. Kadang punyalah ralit menekan adunan sampai TERgaring churros dalam kuali. Api pun nak kena jaga. Kuat sangat nanti hangit.
No comments:
Post a Comment