Sunday, 21 April 2013

DAISO IOI MALL PUCHONG


hari ni haku n encik somi kuar ;p
lame tol bertapa dalam umahkan...almaklum tak sihat kedua2nya...;p
bila dah start sihat je apelagik gatal kaki pulak adeh!! ;p
tp gatal kaki nak gi Daiso jek ;p




 lunch makan laksa dulu....


masuk Daiso terus teruja mcm kanak2 dpt brg2 mainan ha ha ha ;p
penat berjalan dalam tu tak kisah dah ;p
janji brg2 dlm daiso chumel2 belaka ;p
kena dengan taste i yg comel2 ni ha ha ha ha ;p
selagi tak jumpa daiso selagi tu la telinga encik somi kena tahan dengar lagu daiso dari binik dia ni ;p
sekali dah jumpa menyengih jek binik...apelagik ketawa besar encik somi tgk peel binik hihihihi ;p
pusing2 nah dekat RM100 lesap ;p
kate RM5 je 1 brg kan...
ye RM5...
tapi sekali korang pusing2 dlm tu tetibe je raga korang akan penuh adoiiiiiiiiiiiiiiii ;p
siap ajak encik somi ketepi ruang agak lengang sket check apekebende yg dah masuk raga ni..;p
sekali semua nak nah hameekkkkkk ;p
pejam mate je la....
tu pun ade hati nak ajak lg Daiso tempat lain lak ;p
nanti haku tunjuk apebendela yg haku borong kat daiso kan ;p


Love Daiso ;p



haaa ni tempat letak baju2 yg nak basuh...letak kat bilik senang...kalau tak bersepah je kat lantai tunggu binik bawak ke mesin basuh...ade ni kemasla sket bilik haku ekekekeke :)



huhu tetibe semangat nak buat muffin ecewah ;p



hari tu tgk cikgu titli ade guna ni time buat kek...ok bertambah perkakas dapur haku tau...tp haku suke jek ;p




bolehla nak sapu2 butter kat ayam ke kan adela gunenye tu nanti ;p



haa sisa2 makanan leh tuang je dlm ni before masuk tong sampah..so dpt elak sinki tersumbat ;p



2 kotak kek..sudu tu leh sapu2 jem sebab sudu tu dia unik sket leh sgkut kat tepi jem..bekas bulat tu pun tempat wat kek...bekas bulat 1 lg tu mcm ukur2 gitu...nak letak susu 250ml ke berapa ke ade kat situ...sebab ade tgk cikgu titli pakai hehehehehehe ;p..


 ni bekas seramik ni pun tgk cikgu titli buat muffin coklat pakai ni..mcm best jek tgk beliau pakaikan...i pun rase best je nak beli masuk bakul ekekekeke ;p...


 ni penyepit bukan utk masak ;p..tp utk sepit tdg yg melambak tu...;p


 cikgu titli my idola cikgu masakan :)




balik umah je semangat masak Chicken Tikka Masala hehe...kene marinate lak sejam adoiiiiii sabar je la time perut berdondang syg kan ;p...sementara tunggu siap tu meh haku cite resepi dia :

1) 250ml plain yoghurt
2) Juice of 1 Lemon
3) 4 tsp garlic n ginger paste
4) 1 tbsp chopped coriander
5) 2 tsp chilli powder
6) 1 tsp salt
7) 1/2 tsp turmeric

semua kat atas ni mix well ok...pastu 700g cubec chicken masukkan dlm bahan2 kat atas..kekdahnye bahan2 perapla tuuu ;0...marinatela dlm fridge for 1 hour...kan haku dah ckp kene tunggu sejam huwaaaaaaa ;0.

dah sejam bakarla itu ayam k...


for masala --> kira ni kuah dia la:

  1) 4 chopped tomatoes
2) 1 sliced onion
3) 1'' ginger
4) 3 garlic cloves
5) 3 green chillis (optional)
6) 1 tbsp tomato puree
7) 2 tsp garam masala
8) 1 tsp turmeric
9) 1/2 tsp chilli powder
10) 2 tbsp brown sugar


letak 2 tbsp ghee dalam periuk...pastu put onion for 5 minutes...adding spicy for 30 seconds..semua bahan kat atas tu...mix well...pastu cover n let simmer for 20 minutes...bila sejuk blender kasi halus...pastu add 4 tbsp cream...   


dah siap kuah tu kang letakla ayam yang dah bakar td dlm kuah ni...pastu serve cenangkan??? ;0...


tp haku takdela ikut sebijik2 kan ekeke...sebab ade je bahan yg takde so haku pun pusing2la sket janji sedap :)..encik somi pun ckp sedap heheh..tp kalau korang cukup bahan no prob la kan :) 



 tadaaaa...penyucuk tu la haku beli kat daiso..semangat nak bakar ayam pakai penyucuk sebab tgk cikgu Titli pakai ekekeke ;0..


 


2 comments:

mama lieyna said...

Waa jln2 ioi eh..awat tak layak g umah has, dkt dh ke bkt jalil tu :-)

amy said...

hehe..tu la has..dlm kepala daiso je has lupe habeh semua ;p...nanti kita temujanji kat daiso lak kan :)