Tuesday 8 September 2015

MUSHROOM PIZZA YANG SEDAP :)




 Alkisah meh haku cite kat korang tentang cara haku buat pizza sehari lepas :)
Kali ni haku follow resepi dari errr alamak lupa lak nama blog tu :)
Nanti haku gitau kalau haku ingat jap lagi ;p
Oh ok dah ingat dah ;p
resepi by yatiememories.blogspot kalau tak silap :)
Resepi dari blogger ni memang menjadi cuma kulit pizza tu haku buat tebal sket
Sepatutnya haku bahagi dua tapi dek dah pagi2 buta haku semangat je nak buat so haku just buat 1 dulang je sementara haku masih rajin time tu ;p



Sebelum tu haku keluar gi pasaraya mydin dengan encik somi
Sempat pekena maggie goreng mamak kat situ sambil layan tengok rancangan murabbi :)
Tujuan memang cari bahan2 nak buat pizza tu
Mula2 order sepinggan je sebab rasa macam kenyang lagi so makan santai2 je lah
share je 2 orang pastu kunyah 44 kali so santai katekan :)
Sekali encik somi cakap macam sedap pulak maggie goreng mamak ni ;p
So terus bangun gi order 1 pinggan lagi hahaha ;p
Apelah......;p







Settle lepak santai kat situ terus balik rumah siap2kan bahan buat pizza
Semangat je nak buat pizza jam 12 tgh malam kan
Masakle nak tunggusemua siap dekat 2 pagi huhu adeh!
Takpe alhamdulillah puas hati dengan kejadian pizza tu ;p




Ni 300g tepung gandum
6g instant yeast
20g mentega
10g gula halus
1 camca teh bread improver @ dough softener
1/4 camca teh garam
1 1/2 camca besar madu
170ml air




Uli2 adunan sampai jadi doh



sampaila jadi camni pastu rehatkan jap 10 minit uli lagi rehat lagi 10 minit uli lagi ok cukup ;0




sementara tunggu doh rehat tu hiris bawang,hiris bulat2



ni lak cili benggala ambil macam2 kaler hehe




cendawan lak hiris nipis jugak batang dia tu ikut sukelah nak hiris ke tak tapi haku simpan sebab nak makan dengan spaghetti tapi masakla dulu kan :)




ok adunan dah rehat kemudian bentukkan dalam dulang camni pastu cucuk2 permukaan dia sebelum bakar jap 10 minit



dah siap bakar 10 minit tu time nak letak isi2 dia
haku just sapu sos cili,sos tomato,mayonis atas tu 
kemudian letak cili benggala,bawang,cendawan dan cheese
cheese kena letak atas sekali ok sebab nanti bakar dia cair dan pegang kejap semua bahan2 isi yang kita letak tu



tadaaaa ginila kejadian pizza haku sebelum masuk oven ;p



ni dah masak dah bakar pada suhu 190 darjah celcius selama 20 - 25 minit



potong camni banyakkan dapat? :)



so balut camni senang nak simpan so tak tertanggalla isi2 dia kan




simpan dalam peti sejuk nak makan just panaskan je dalam ketuhar
siap!
pastu pengsan tido zzzzzzzzzzzzzzzz ;p

SELAMAT MENCUBA













No comments: