Saturday 21 April 2012

mENGoMeH...

assalamualaikumwarahmatullahiwabarokatuh :)




salam pada semua pembaca heee...gi mane korang hari ni??....
mcm cekmi tgh2 bulan ni faham2 je la kan....kalau tak...confirm merayap tak lekat umah je kejenye..;0




so pagi2 ingat adela beberapa perkara nak buat..sekali terbangun lewat sket so nothing to do just ingat nak kemas2 umah je la..
minggu depan family cekmi akan dtg pulak so tu la busy sket dgn byk perkara..




mcm byk la kan keje nak buat...tp eh mmg byk pun...;0
dlm kepala ni mcm2 hal cekmi fikir sampaikan tgh merempit pun otak dah melayang ke tempat lain...sedar2 je eh dah nak sampai ke??..bahaya noooo ;p..





breakfast pun makan puding mix fruit jek td dgn encik somi muahahaha campur dgn biskut kering (HUP SENG) tu ;p...




 

eh..somi cekmi mmg suke biskut ni dari zaman bujang dia lagi tau...rangup2 gitu....cekmi lak suke biskut tiger tp skrg dah maleh nak beli 1,2 biskut so amek je yg ni..tp mmg rangup2 je biskut dia kan heeeee....




cekmi guna dadih ni je....:)


so tgh syok2 menaip ni ade lak resepi masakan kat tv ni pulak haa...ala2 diet la....ape name dia tu...resepi sepanyol...'GAZPACHO' name dia...eh mcm senang jek dia buat..chef yang masak ni name dia Rose Weiss..eh selamba jek tgk dia ni..:)..ni resepi dia :



>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

cili benggala warna hijau/kuning/merah
jintan manis
cuka balsamic
tomato puree
bwg besar
bwg putih
tomato
timun ( ni dia tak buang kulit pun )

(semua ni dimesin)

pastu dah blender tuang sedikit myk zaitun atas dia..leh la tuang dlm gelas..seeloknye disejukkan baru minum...eh sedap ke eh??..leh cube nanti muahahaha ;0



Gazpacho kita ;0



eh ado laie ni jap nak hafal..tungguu...tgk kat tv je ni tak salin resepi tp tgk dia masak je la...jap eh..


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

resepi kedua...



Ikan Goreng Bermentaga Badam


resepi dia :

(ni nak buat sos ikan tu)

mentega
badam
1/2 biji perahan jus lemon
daun english pashley



sebelum tu ikan dia amek isi jek...
lumur dgn serbuk lada hitam / garam /
pastu tempek2 atas tepung gandum (ni nipis2 jek jgn tebal sgt)

pastu goreng



dah siap semua tuang sos atas ikan td...siap masakan sepanyol kite hari ni wieeee ;p..


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

tp!!!! eh ado laie la...jap eh..(gigih kot ;p)



Pencuci Mulut lak....name dia 'Struddle Apple'
pencuci mulut ni dari Austria...wahhh222...;0


ok jom tgk resepi dia ni (teruja tol sebab nampak cam sedap jo ni haa ;p)


meh22 kite tgk resepi dia..pasni kene pi buat muahahaha :)



4-6 biji epal hijau dibuang kulit dipotong dadu agak2 1cm katenye..
pastu kalau tanak bg epal ni kehitaman lepas kupas leh la rendam dlm jus lemon atau air garam..tp kalau nak terus masak takyahle kan heeee

pastu amek 1/2 cawan gula pasir
gaul dengan serbuk kayu manis
campur2kan dia
terus masuk dlm epal yg dipotong td...
masuk jugak kismis hitam
gaul2 la.....
dah..letak tepi jap...:)


pastu panaskan ketuhar 180 darjah celcius dulu...dah biar dia...


ok skrg amek plastik....
letak atas dia kulit pastry sebab jap lagi nak gulung pastry tu
plastik tu mcm alas je la kan



pastu atas pastry tu sapu2 dengan mentega yang dah dicairkan..
sapu sebab jap lagi nak letak serbuk roti lak



atas serbuk roti tu letakla campuran2 kat atas td..
dlm ni dia letak memanjang sebab nampak mcm ala2 roti john yg pjg tu...
dah siap letak memanjang..so tunggu apelagik kite gulung2 dia

'roll2..roll2..your boat..'(eh teringat lak lagu kicik2 dulu ;p)




hehe so dah siap gulung memanjang sapu lagi mentega td keseluruhan bahagian atas pastry td....



tips dia kalau tanak pakai epal hijau epal merah pun boleh tp dia lagi suke epal hijau sebab rangup sket...
tanak pakai epal pun boleh..leh la tukar pakai nenas ke atau buah2 apricot ke...ikut suka hati la kan ;0



so dah siap semua masukkan dlm oven selama 25 minit (180 darjah celcius)


tingg!!!! dah masak

kalau dak arif dgr bunyik tinggg!! kat oven leh dia stop main n pegi dekat oven tu sambil tunjuk2...kunun2 nak bgtahula makanan dah masak heeeeee cumellll!!!!! cayang arif :)

(rindu lak kat anak2 buah ;0)..











haa gulung2 sampai jadi mcm ni...ni dia dah masak...:)



so chef Rose bgtahu makanan ni leh la hidang  dgn aiskrim ke
kan...



ni dah potong..sedap plak tgk kan ;0



huiii mcm nak kene gi cari bhn dia lak rase muahahahaha ;p

sekian perkongsian rancangan masakan kite hari ni....:)




 laju2 masuk dapur sebab dah jam 11 pagi td heee....katenye nak masak nasi lemak hari ni ;0..resepi kat ateh tu nanti bile kuar leh beli bahan2 dia pulak n cube kan ;0..



 so terus rebus telur...then buat sambal ikan bilis...then perap ayam dengan bwg besar n cendawan shittake...ayam tu perap dgn sos barbeque...so masuk oven selamat masak heee


siap semua baru masak nasik..serai takde so letak halia je lah....letak santan n garam sket...tepat jam 1 ptg siap semua...



tunggu punya tunggu punya tunggu gi lah solat jap...dlm jam 2.30 ptg baru encik somi balik n makan....ni mate pun faham2 je la kan.....;p

No comments: