Saturday, 22 August 2015

HIDANGAN KETAM REQUEST BY ENCIK SOMI :)





Al kisah biarlah gambar berbicara hehe :)
Malam semalam haku semangat pulak nak buat agar2 berkuah
Lame kot haku tak buat agar2 berkuah ni yang diperkenalkan oleh mak haku 
So marila masuk dapur siapkan agar2 berkuah yang super sedap dan nyaman ni
Nak masak agar2 ni bukannya susah
Sonang jo :)



 agar2 tu haku rebus sampai larut
pastu masukkan gula merah
dah sebati semua tuang dalam bekas dulang tu sejukkan
senang je pun.... ;p

sos kastard dia haku just masukkan 1 tin susu cair
kemudian tambahkan 2 tin air
masuk 1/2 sudu teh pewarna kuning makanan
masukkan gula
kemudian secubit garam
1 penutup esen vanila tu
kacau2 sampai hampir likat tapi jangan likat :)
siap tutup api biar sejuk
siap
senang kan? hehe :)




 yummy , nyaman , sejuk , damai di pagi hari :)




 ni lak pagi sebelum tu kan haku gi market tu
tup2 ramainya jual makanan untuk breakfast ;0
aneka rupa kuih muih dengan nasik lemak yang jual kat situ
terus cepat2 beli
lenkali kene gi lagi ni hehe :)
kat market tu haku tengok ramainya chinese bersarapan di awal2 pagi dalam restoran2 chinese kat situ
bangun awal benor dorang ni
haku rasa jam 6 pagi dorang dah start makan pagi kat situ




 ni lak haku masak asam pedas ikan
haku bab masak asam pedas ni selalu rase biase je
so kali ni haku nak cuba resepi yang lain sket
guess???
sangat sedap resepi yang ni
haa ni resepi dia kalau korang nak cube
cubela memang sedap :)


---> TUMIS (7 BIJI BWG MERAH KECIL,2 ULAS BWG PUTIH,1/2 INCI HALIA)
---> MASUKKAN 1 1/2 SENDUK CILI KISAR,KACAU SAMPAI PECAH MINYAK
---> MASUKKAN 3/4 CAMCA BESAR AIR ASAM JAWA
---> MASUKKAN 1/2 CAMCA TEH SERBUK KUNYIT
---> MASUKKAN 1/2 CAMCA TEH SERBUK LADA HITAM
---> MASUKKAN IKAN
---> MASUKKAN 1 KUNTUM BUNGA KANTAN DIBELAH 2
---> MASUKKAN SEGENGGAM DAUN KESUM
---> PERASAKAN DENGAN GULA DAN GARAM







 ni la daun kesum paling segar haku beli kat market tu
selalu daun kesum kecut2 je kan
yang ni fuhh fresh dari ladang :)
daun dia besar2 kan? puas hati lah :)




 asalnya nak buat asam pedas ikan pari
tapi final decision beli ikan ni
errr ntah beli je try hahahaha :)
ok je haku masak ;p









 Siap sudah asam pedas ikan terpaling sedap ni :)





 Pastu encik somi bawak balik petai ni
wah  my favourite ni ;0
bolehla fikir nak masak ape esok
buat sambal ke kan :)
yummy





Tapi time tu gak hiris sket buat makan dengan nasik hehehe
ni sejibik macam abah haku
suke makan nasik dengan ulam petai ni kalau time petai ade :)





So pagi2 semalam dah breakfast agar2 berkuah lagi :)
lagi tak habiskan marila perabeh heheehe :)


encik somi breakfast :
)

Sabtu hari ni lak pagi2 breakfast agar2 berkuah
Sedap makan sejuk2
Nyamannye pagi ni :)



Tibe tengahari terfikir nak buat sambal ketam petai bercili :)
sebab ketam goreng telur masin ada baki lagi dengan stock petai ade lagi
so apelagik mari kita combine semuanya dalam 1 kuali hehehe :)


 sup ketam tapi ketam dah diangkut buat sambal hehe :)




 inila sambal ketam petai bercili :) layan je makan walaupun haku ketam tak berapa sangat sebab remeh nak dapatkan isi dia hehe
so tugas encik somi bagi bahagian isi ketam kat haku ;p
malas no haku nak gigit2 kulit dia hahahaha





ni lak sayur campur haku just tambah sket lagi carrot dengan suhun dan jugak kacang buncis





Oklah eden tido kejap mengantuk pulak lepas makan tadi :)
daaaaaaaaa to be continued....













No comments: