Thursday, 21 August 2014

PENAWAR HATI BACALAH AL QURAN : SURAH AL INSAAN
Baca AL QURAN & fahami maknanya serta hayati isi kandungannya pasti hati anda akan selalu berasa tenang dari kehidupan dunia yang tak mengenal erti berlumba2 mengejar harta duniawi setiap hari :) percayalah....Dengan membaca AL QURAN anda akan selalu berasa diri mencukupi dari segenap segi walaupun dari mata kasar orang lain kehidupan anda tidak seperti mereka tapi diri anda selalu gembira dan tenang menjalani kehidupan sehari2 :).....


Dengan membaca AL QURAN & solat terutamanya pasti anda akan bertemu dengan segala penyelesaian hidup dari sekecil2 masalah sehinggalah sebesar2 masalah..jadi sudah tidak ada masalah lagi :) ketenangan pasti melingkari hidup anda :) percayalah..


Anda adalah apa yang anda fikirkan dan lakukan :)Oklah hari ni mood haku berada dalam keadaan ingin menterjemahkan suatu surah dalam AL QURAN iaitu Surah AL INSAAN yang bermaksud MANUSIA

Surah ke 76 : 31 ayat
juz 29
BISMILLAHIRROHMANIRROHIM1. Bukankah telah datang atas manusia satu waktu dari masa,sedang dia ketika itu belum merupakan sesuatu yang dapat disebut?


2. Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari setetes mani yang bercampur ( bercampur antara benih lelaki dengan perempuan ) yang Kami hendak mengujinya ( dengan perintah dan larangan ) kerana itu Kami jadikan dia mendengar dan melihat.


3. Sesungguhnya Kami telah menunjukinya jalan yang lurus,ada yang bersyukur dan ada pula yang kafir.


4. Sesungguhnya Kami menyediakan bagi orang-orang kafir rantai,belenggu dan neraka yang menyala-nyala.


5. Sesungguhnya orang-orang yang berbuat kebajikan minum dari gelas ( berisi minuman ) yang campurannya adalah air kafur ( kafur ialah nama suatu mata air di syurga yang airnya putih dan baunya sedap serta enak sekali rasanya ).


6. ( iaitu ) mata air ( dalam syurga ) yang daripadanya hamba-hamba ALLAH minum,yang mereka dapat mengalirkannya dengan sebaik-baiknya.


7. Mereka menunaikan nazar dan takut akan suatu hari yang azabnya merata di mana-mana.


8. Dan mereka memberikan makanan yang disukainya kepada orang miskin,anak yatim dan orang yang ditawan.


9. Sesungguhnya kami memberi makanan kepadamu hanyalah untuk mengharapkan keredhaan ALLAH,kami tidak mengharapkan balasan dari kamu dan tidak pula ( ucapan ) terima kasih.


10. Sesungguhnya kami takut akan ( azab ) Tuhan kami pada suatu hari yang ( di hari itu ) orang-orang bermuka masam penuh kesulitan.


11. Maka Tuhan memelihara mereka dari kesusahan hari itu,dan memberikan kepada mereka kejernihan ( wajah ) dan kegembiraan hati.


12. Dan Dia memberi balasan kepada mereka kerana kesabaran mereka ( dengan ) syurga dan ( pakaian ) sutera.


13. di dalamnya mereka duduk bertelekan di atas dipan,mereka tidak merasakan di dalamnya ( terik ) matahari dan tidak pula dingin yang bersangatan.


14. Dan naungan ( pohon-pohon syurga itu ) dekat di atas mereka dan buahnya dimudahkan memetiknya semudah-mudahnya.


15. Dan diedarkan kepada mereka bejana-bejana dari perak dan piala-piala yang bening laksana kaca,


16. ( iaitu ) kaca-kaca ( yang terbuat ) dari perak yang telah diukur mereka dengan sebaik-baiknya.


17. Di dalam syurga itu mereka diberi minum segelas ( minuman ) yang campurannya adalah jahe.


18. ( Yang didatangkan dari ) sebuah mata air syurga yang dinamakan salsabil.


19. Dan mereka dikelilingi oleh pelayan-pelayan muda yang tetap muda. Apabila kamu melihat mereka,kamu akan mengira mereka,mutiara yang bertaburan.


20. Dan apabila kamu melihat di sana ( syurga ),nescaya kamu akan melihat berbagai macam kenikmatan dan kerajaan yang besar.


21. Mereka memakai pakaian sutera halus yang hijau dan sutera tebal dan dipakaikan kepada mereka gelang terbuat dari perak,dan Tuhan memberikan kepada mereka minuman yang bersih.


22. Sesungguhnya ini adalah balasan untukmu,dan usahamu adalah disyukuri ( diberi balasan ).


23. Sesungguhnya Kami telah menurunkan AL QURAN kepadamu ( hai Muhammad ) dengan beransur-ansur.


24. Maka bersabarlah kamu untuk ( melaksanakan ) ketetapan Tuhanmu,dan janganlah kamu ikuti orang yang berdosa dan orang yang kafir di antara mereka.


25. Dan sebutlah nama Tuhanmu pada ( waktu ) pagi dan petang.


26. Dan pada sebahagian dari malam,maka sujudlah kepadaNya dan bertasbihlah kepadaNya pada bahagian yang panjang di malam hari.


27. Sesungguhnya mereka ( orang kafir ) menyukai kehidupan dunia dan mereka tidak memperdulikan kesudahan mereka,pada hari yang berat ( hari akhirat ).


28. Kami telah menciptakan mereka dan menguatkan persendian tubuh mereka,apabila Kami menghendaki,Kami sungguh-sungguh mengganti ( mereka ) dengan orang-orang yang serupa dengan mereka.


29. Sesungguhnya ( ayat-ayat ) ini adalah suatu peringatan,maka barangsiapa menghendaki ( kebaikan bagi dirinya ) nescaya dia mengambil jalan kepada Tuhannya.


30. Dan kamu tidak mampu ( menempuh jalan itu ),kecuali bila dikehendaki ALLAH.Sesungguhnya ALLAH adalah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.


31. Dia memasukkan siapa yang dikehendakiNya ke dalam rahmatNya ( syurga ).Dan bagi orang-orang zalim disediakanNya azab yang pedih.Sodaqollahul'azimNo comments: