Sunday, 10 April 2011

sabtu 9/4/2011



..> cuaca pagi ni..redup je..harap tak ujan sebab baju baru sidai..



hari ni cekmi cuti & somi cekmi keje...bestnye cuti..tp duduk umah pun ade jugak keje nak kene buat..samela mcm surirumah yang len..kemas2 umah..sapu sampah..basuh kain..sidai kain..kemas2 itu kemas2 ini..layan tv jap pastu tghhari dah nak masak lagi..fikir punya fikir punya fikir nak masak ape..tetibe plan masak nasi minyak :)..


jom kite tgk cara memasak nasi minyak cekmi ( sukeati bagi name haha ) :



..> ok..ni bahan2 dia ( bawang merah/halia/bunga cengkih/lada hitam/kulit kayu manis/buah pelaga/marjerin )





..> mule2 panaskan marjerin kasi cair..




..> marjerin dah cair masukkan bawang merah n halia tadi..




..> masuk same bahan2 rempah tadi..




..> ok lepas tu kasi kacau same dia ;0





..> agak2 dah kekuningan tuang semua sekali dalam periuk nasi yang dah sedia ade beras n air ( beras yang sudah dibasuh ye..jangan tak basuh beras plak :P )





..> kasi kacau sket bagi same rata..





..> letak serbuk kunyit sket sebab nak kasi nasi jadi warna kuning..letak pewarna kuning pun boleh jugak..ikutsukati ;0





..> jangan lupe kacau2..




..> garam sket ( wajib letak nanti nasi tawar je )





..> ok kacau2 lagik..




..> ok siap..baru on periuk nasi n tutup n biar dia masak sendirik..jangan berdiri je kat situ..ade keje lain menanti wokeh..ayoooooooo ;0





..> ni nasi tadi yang dah agak masak..





..> nasi tadi kene kacau2 bagi same rata..





..> ok dah kacau tutup balik n biar dia masak..





..> ni bahan2 yang nak buat sambal plak..





..> ok ape yang ilang tadi??..belacan kan :)..somi cekmi tak makan belacan jadi cekmi simpan balik dalam peti ais..sape makan dia boleh amek sket letak dalam blender nanti..agak2 je besar dia..





..> cekmi nak buat sambal ikan bilis..tu yang ade mangkuk ikan bilis..hehe





..> goreng ikan bilis dulu sampai garing..diulang sampai garing bukan hangit/hangus ;p





..> garing n rangup macam ini..krup2..;p





..> ni cili kering yang direndam dengan air panas..cili kering tu digunting tgh2 kasi buang biji dia..wajib buang sebab kalau mesin sekali dgn biji2 dia ditakuti bahaya pada buah pinggang anda ye..( pesanan cekmi :) )...





..> ok masukkan cili kering yang dah dibasuh dalam blender n masukkan bawang merah juga..boleh juge masukkan bawang merah besar..TAPI!!!!!!! bukan sebijik2 mcm ni ye..salah!!! ;o





..> macam ini haa baru betul..hiris sket bawang tadi..bukan seketul2..sebab ape cekmi nasihat mcm ni??..sebab adela org tu kat kg dia suke cakap mcm ni ( alah same je sebijik ke hiris ke hancur jugak..tidak ye..nanti bleh rosak blender cek oiiii ;0 )





..> ok lepas tu masukkan air sket..





..> agak2 paras air tu level mcm ni..





..> tadaaaa dah siap blender...comel tak??..( konfiuss ape yg comel?? ;0 )..





..> lepas minyak dah panas masukkan cili yg dimesin tadi..





..> dah tuang tadi masih ade balance sambal yg tertinggal jadi kasi air sket n kocak2..jgn membazir ok ;0




..> ok tuang dalam sambal pertama tadi..dah siap n boleh cuci blender ye..dah pegi2222 cuci..;0





..> ok kasi kacau2 sket..





..> kasi tutup sebab nanti sambal mendidih dia akan meloncat sanak sinik..so hati2..kasi dia duduk diam2 dalam tu..;p





..> dalam 5 minit bukak penutup n kasi kacau lagi..





..> lepas tu masukkan air asam jawa agak2 dalam sebesar ibu jari kaki mak cekmi ( mak korang2 pun boleh ;p )





..> letak garam sket..agak2 je ye..nanti masin plak sambal anda ;0





..> agak2 tak yakin guna sudu td boleh amek garam secubit2 mcm ni..ikutsukati anda ;0





..> ok tambah gula sket..bagi rase manis2 sambal..





..> ok kasi rasa sambal tu sedap ke tak..sila guna sudu ok bukan senduk sebab org2 tua kata nanti muka tak cantik kalau pakai senduk..;0 ( ntah betul ke tak tp memang dari kecik mak & sedara mara cekmi tak bg pakai senduk..hmm patutla cekmi ehemmm ;p sila abaikan hahahaha )





..> ok lepas tu kasi hiris bawang lagik...aik nape nak hiris lagi???..adelaaaa :)





..> ha kasi masuk dalam sambal td la.. kasi sedap2 bawang ;0





..> macam ini tp jangan layu sangat bawang tu..masak2 mesra jek :)





..> dah siap sambal tadi acara goreng telur pulak..pastikan basuh ye telur sebelum pecah2kan..mane tahu ade NAJIS ayam lekat kat telur tu...:)





..> tgk terer tak dengan sebelah tgn je cekmi pecahkan telur tu hehe sebenarnye tipu je sebab dah ketuk dgn pisau tadi hahaha..eksyen je tu...;p





..> minyak dah panas apelagi..gorengla kan..cekmi tak ketuk dalam kuali sebab risau je minyak kene tangan..dulu2 terer tp dah kawen jadi penakut..;p hihihiih..





..> ok telur bulat yang cantik....:)





..> bile diterbalikkan dah jadi rupe apam balik waaaaaaaaaaaaa ;0





..> ok dah siap telur tadi kita hiris timun plak..kenapa cekmi potong mcm ni..sebab kite akan pusing2 bahagian atas kasi buang getah timun...





..> tgk!! getah timun dah kuarkan..ni la yang buat timun rase pahit2 tawar ;)





..> ape gunenye garpu ni plak?????????.jeng2..;p





..> ha nak bagi timun jadi cantik..;)..maklumla tukang hidang dia cantik gak mcm timun hahahahaha...;p





..> aik!!!! ape kene mengene dgn keropok plak??..ok si tukang masak dah kawen dgn org dari pantai timur jadi keropok mesti ade hehee...:p





..> ok nak goreng keropok pastikan minyak betul2 panas tidak keropok jadi mcm ni..lambat masak..





..> so boleh angkat balik..tunggu myk panas ye..hehehe





..> tgk..bila myk panas kejap je keropok tadi bertukar rupe..plink!!! ;0





..> keropok yang dah siap n tunggu mase je nak di ngap!!!..;0





..> ok tutup dulu sementara tunggu somi balik keje..perut si tukang masak sudah berbunyik nih sabar2 ;P





..> tadaaa siap lunch hari ni..:)





..> happynye somi cekmi makan..si tukang masak dah letih + lapar ok hahahaha..





..> makan malam simple jek rebus sosej ayam n daging..:)





..> cicah sos sambil layan american idol ;0

adioss..:)

No comments: